WAT ALS EEN STAKEHOLDER JE BELAZERD HEEFT?

Het is een nachtmerriescenario:

Eén van je sleutel-Stakeholders ziet het echt niet zitten om de bijdrage te leveren die je van hem nodig hebt. Reden: hij ziet wél wat met jou samenwerken hem zal kosten aan extra effort, maar niét wat hij daar zelf zal bij winnen.

Maar zo snel laat je jezelf niet ontmoedigen. Je hebt er alles aan gedaan om de sfeer zo constructief als mogelijk te maken. Je hebt toegevingen gedaan, zelfs meer dan je oorspronkelijk had gewild, maar uiteindelijk was het allemaal wel de prijs waard: je bent het met hem eens geworden, je hebt afspraken gemaakt en je hebt met een voldaan gevoel de tafel verlaten.

So far, so good, MAAR: het volgende wat je te weten komt is dat die Stakeholder net het tegenovergestelde heeft gedaan van wat was afgesproken en erger nog, dat hij aan ieder die het horen wil gaat pronken met wat hij allemaal van jou heeft losgekregen. Natuurlijk word je boos, zoals in héél boos, maar meer nog: je voelt je tot in je ziel gekwetst.

Hoe zou je dan toch nog de schade kunnen beperken?

  1. Laat je niet kisten

Ongetwijfeld merk je dat je de situatie in je hoofd opnieuw en opnieuw beleeft en dat je in gedachten je Stakeholder telkens weer in het gezicht gooit wat je haar of hem écht zou willen zeggen. Recht tussen de ogen!

Ellen Waldman en Frederic Luskin van de Stanford Universiteit verwijzen naar heel wat onderzoek dat toont dat telkens wanneer je in je hoofd de scène herhaalt, je lichaam reageert met een uitgesproken stressreactie. Je bloeddruk schiet omhoog en je maakt heel wat stresshormonen vrij die je vervolgens niet kan ontladen omdat de persoon in kwestie er simpelweg niet is. De stressresiduen stapelen zich wel in je lichaam op. Gezond is anders.
Wat je beter in de plaats kan doen, vind je hieronder.

  1. Leer om te vergeven

Als een Stakeholder je een dergelijke loer draait moet het je niet verbazen dat je liefst nooit meer met haar of hem te maken krijgt. Helaas. Eigen aan het werken in organisaties is dat je elkaar blijft tegenkomen en dat de kans groot is dat je later opnieuw met die persoon zal geconfronteerd worden, of je dat nu wenst of niet.

Wanneer je blijft vasthangen in je emoties van boosheid, zelfbeklag en defensiviteit leidt dit heel gemakkelijk tot definitief verstoorde relaties waar niet alleen je project zal onder leiden, maar die ook elke toekomstige samenwerking dreigen te hypothekeren.

Je negativiteit op een effectieve manier loslaten is nooit gemakkelijk, maar wél doenbaar. De ingrediënten zijn de volgende:

  • Verdiep je bewust in de beweegredenen van die Stakeholder. Misschien had hij zich al geëngageerd naar anderen en vond hij dat hij niet meer terug kon.
  • Probeer ze te begrijpen binnen de situatie waarin hij zich bevindt: wat kunnen vanuit zijn perspectief de goede redenen zijn waarom hij deed wat hij deed?
  • Check het resultaat van je denkwerk met je Stakeholder.

Als je deze 3 stappen volgt, zo blijkt uit het onderzoek van Stanford, heeft dit een voorspelbaar, robuust en langdurig positief effect op jullie relatie, nu en later. Heel vaak leidt het zelfs tot expliciete en gemeende excuses.

  1. Vergeef ook niet te snel

Wees voorzichtig met de sociale druk om een Stakeholder te vergeven wanneer je daar nog niet klaar voor bent. Wees zeer expliciet in het stellen van je grenzen en zorg ervoor dat je voor het bewaken ervan rugdekking hebt van je manager. Zorg ervoor dat de bewuste Stakeholder dit laatste ook weet. Je wil er maximaal gerust in zijn dat dit geen tweede keer zal gebeuren. Pas dan kan je vergeven.

  1. Hou je mindset kritisch tegen het licht

Of je gemakkelijker of moeilijker je verontwaardiging en boosheid kan loslaten en later ook écht kan vergeven, hangt in belangrijke mate af van je mensbeeld.

Michael Haselhuhn van de Universiteit van Wisconsin–Milwaukee en Maurice Schweitzer en Alison Wood van de Universiteit van Pennsylvania ontdekten dat men uiteindelijk gemakkelijker kan vergeven als men er in zijn diepste binnenste vanuit gaat dat mensen (ook jij zelf) kunnen veranderen, ook op moreel vlak.

Als je deze mindset bij jezelf wil ontwikkelen, helpt het om je voorbeelden voor de geest te halen waarbij je een morele evolutie bij jezelf of bij mensen uit je omgeving ook echt en zichtbaar hebt waargenomen. Je vindt die zeker.